Persidangan Penggal Pertama Parlimen ke-14 telah bermula buat kali pertamanya hari ini, selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang menyaksikan Pakatan Harapan membentuk kerajaan baharu. Kali terakhir Dewan Rakyat bersidang ialah pada 5 April lepas, sebelum ia dibubarkan pada 7 April untuk memberi laluan kepada PRU14 diadakan.

IKLAN

Syed Saddiq, Dari Juara Debat ke Dewan Rakyat


Hari ini merupakan pertama kali Syed Saddiq Syed Abdul Rahman memasuki Dewan Rakyat di bawah kerajaan baharu Pakatan Harapan. Beliau telah berkongsi saat-saat indah itu di akaun Instagram miliknya.

Antara yang menarik perharian adalah beliau memuat naik video yang memaparkan Ahli Parlimen pembangkang, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menerusi Insta Story.

BACA  Selepas Kontroversi Buka Tudung, Akaun Instagram Emma Maembong Pula Disekat

โ€œThe man who called me anak kucing when i contested in Muar (lelaki yang panggil saya anak kucing semasa saya bertanding di Muar,โ€

Kata-kata itu telah ditulis dalam video yang dipaparkan di mana Hishammuddin yang sedang mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen Sembrong pada sidang Dewan Rakyat itu.

Menurut laporan dari Mstar, Sebelum ini, Hishammuddinย  pernah menggelarkan Saddiq sebagai ‘anak kucing’ dan ‘setahun jagung’ yang tidak mengetahui isu tempatan di Muar.

Beliau mengingatkan masyarakat Muar untuk tidak terpengaruh dengan pihak yang cuba mengeksploitasi kawasan mereka terutama Saddiq.

Ditegur Netizen Kerana Bersikap Tidak Matang


Namun tindakan Saddiq yang juga Menteri Belia dan Sukan ini tidak disenangi oleh segelintir pengikutnya di Twitter. Ada diantara mereka menganggap sikap Saddiq seperti tidak profesional kerana bersikap tidak profesional kerana menyindir Hishammuddin.

BACA  Sharnaaz Ahmad Meroyan Pada Bulan Ulangtahun Perkahwinan?

Tak Berniat Nak Memalukan


Terbaru menerusi kenyataannya menerusi laman twitter, Saddiq telah menjelaskan bahawa dia tidak berniat menyindir mahupun memalukan Hishammuddin.

“Saya tak mencaci atau mengkeji. Tak berniat nak memalukan pun. Sebab tu saya tag DS sekali. Sebelum ni pun dah banyak kali berinteraksi. Cuma nak tunjuk bahawa anak muda mampu & x sepatutnya diperkecilkan. A reminder to all, including me”- jelasnya.