Video Muzik Terbaru Awi Rafael Guna Teknologi ‘Video Mapping’

Dunia hanya bersifat sementara dan segala nikmat di dunia itu bersifat tidak kekal. Itulah tema yang cuba diangkat oleh penyanyi dan komposer, Awi Rafael dalam single terbarunya ‘Ini Semua Dunia’.

Lagu ini merupakan karya ciptaan Awi sendiri sebagai komposer dan penulis lirik ini. Awi sekali lagi menyelitkan unsur dakwah menerusi lagu yang disampaikan dalam irama pop yang mesra telinga disertakan dengan melodi yang ‘catchy’.

Single ‘Ini Semua Dunia’ sudah mula dikeluarkan sejak 25 Mei yang lalu. Bagi mengembangkan lagi jangkauan single ini, video muzik rasmi ‘Ini Semua Dunia’ telah dilancarkan pada 23 Julai yang lalu.

Video muzik terbitan Gambo TV ini merupakan video muzik pertama di Malaysia yang menampilkan teknologi ‘video mapping’.

“‘Video mapping’ merupakan teknologi grafik yang menggunakan projektor untuk menambah efek ke atas objek yang berkedudukan statik, dengan menayangkan imej dalam bentuk ‘motion graphic’, geometrik, garisan, mahupun ruang ke atas permukaan objek tersebut.

Namun dalam video muzik ini kami membuat suatu kelainan dengan menjadikan Awi sendiri sebagai medium talaan cahaya,” jelas Azrai Fahmi pengarah video muzik ‘Ini Semua Dunia’.

Menariknya dengan penggunaan teknologi ‘video mapping’ ini, ianya telah menghasilkan suatu pendamping visual yang unik kepada lagu ‘Ini Semua Dunia’ dengan memaparkan Awi seumpama kanvas yang dicorakkan dengan lukisan.

“Ini merupakan strategi kami untuk menampilkan Awi sebagai titik fokus dalam menyampaikan naratif lagu ini. Kami mengolah subjek dalam lagu ‘Ini Semua Dunia’ menggunakan elemen-elemen duniawi yang menggambarkan cabaran kehidupan manusia masa kini,” ulas Anne Mukhtar, Pengurus Promosi dan Pemasaran Warner Music Malaysia.

Video muzik rasmi ‘Ini Semua Dunia’ boleh ditonton di saluran YouTube Warner Music Malaysia sejak 23 JULAI 2018. Single terbitan dan edaran Warner Music Malaysia ini boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer, Joox dan juga Apple Music.

BACA  Aliff Terajui Label Muzik Rakaman Terbaru 'Black Hat Cat'