Menjalani kehidupan sebagai suami isteri selama lebih dari 70 tahun adalah sebuah pencapaian besar. Ratu Elizabeth II saling mengenali dengan Putera Philip Mountbatten, sejak baginda berusia 13 tahun. Mereka berkahwin pada 20 November 1947 dan tempoh pemerintahan Ratu Elizabeth merupakan paling lama di dunia.

Foto: Forbes

Walaupun kehidupan baginda dan suami sudah berada di bawah pengawasan selama berpuluh tahun, masih ada beberapa hal mengenai pernikahan keduanya yang tidak diketahui orang ramai. Berikut adalah 6 fakta unik pernikahan Ratu Elizabeth dan Pangeran Philip Mountbatten yang jarang diketahui umum.

2Awalnya Keluarga Ratu Elizabeth Tak Merestui Hubungan Mereka

Raja George VI & Ratu Elizabeth II

Pada awalnya, Raja George VI tidak merestui pilihan calon suami Ratu Elizabeth. Perkahwinan mereka menimbulkan kontroversi, kerana Philip merupakan seorang penganut Ortodoks Greek, dan kakandanya mengahwini penyokong Nazi. Meski begitu akhirnya Ratu Elizabeth bernikah dengan Putera Philip. Mereka bernikah ketika Ratu Elizabeth berusia 21 tahun.

3Putera Philip Haris Berkorban

Ratu Elizabeth dikurniakan anakanda pertama baginda, Charles. Mereka mempunyai empat anak:

Untuk bernikah dengan Ratu Elizabeth, Putera Philip banyak berkorban dalam hidupnya. Salah satunya adalah menukar kewarganegaraan menjadi warga negara England. Di kala itu Raja George juga menetapkan usia Ratu Elizabeth mencapai 21 tahun sebelum mengumumkan pertunangan. Oleh sebab itu Philip dan Elizabeth harus rela menjalin hubungan secara senyap.

BACA  Tahniah! Syatilla Melvin Selamat Lahirkan Anak Kedua

4Memiliki Ruang Tidur Berpisah

Foto: Forbes

Ratu Elizabeth dan Putera Philip menjalani kehidupan yang sama dengan pasangan lainnya selepas menikah. Bezanya adalah mereka harus mengikuti peraturan kerajaan yang ada, iaitu tidur di bilik berasingan yang masih tersambung.

Khabarnya alasan mereka memiliki ruang tidur terpisah adalah agar keduanya boleh selesa dengan privasi masing-masing.

5Putera Philip Dikatakan Pernah Tak Setia

Dengan banyaknya mata yang mengawasi hal peribadi mereka, ada juga khabar anginΒ  mengenai pernikahan Ratu Elizabeth dan Putera Philip. Ada desas-desus mengatakan Putera Philip pernah beberapa kali terlihat bersama beberapa wanita lain. Namun berita tersebut tidak pernah terbukti kebenarannya.

6Jarang Berpegangan Tangan Di Depan Orang Ramai

Foto: Vanity Fair

Selama bertahun-tahun pernikahan mereka, Ratu Elizabeth dan Putera Philip sering kali terlihat bersama-sama di depan umum. Namun, mereka tidak pernah terlihat berpegangan tangan ketika acara rasmi. Mereka terpaksa melakukan hal demikian untuk menjaga nama keluarga kerajaan yang dikenal sebagai keluarga yang berwibawa dan taat perintah.

BACA  Rumor Putera William Main Kayu Tiga Dengan Sahabat Kate Middleton Tersebar

Dari kesemua fakta-fakta unik tersebut, hubungan Ratu Elizabeth dengan Putera Philip tetap bahagia bersama hingga saat ini.