Bila tiba masa untuk mengembara menaiki pesawat, anda seharusnya perlu mempunyai “back-up plan”. Walaupun ia jarang berlaku untuk penerbangan berpatah balik, tetapi ia boleh berlaku – kadang-kadang atas alasan yang pelik.

IKLAN

Jangan berhenti membaca kerana kami akan membawa anda untuk melihat beberapa sebab paling aneh penerbangan terpaksa memberhentikan perjalanan mereka dan berpatah balik ke destinasi asal.

1Tandas Tersumbat

Pada bulan Mac 2016, pesawat British Airways yang terbang dari Heathrow ke Dubai terpaksa berpatah balik selepas penumpang mula mengadu “bau busuk di tandas,”.

Menurut Telegraph, anak kapal itu tidak dapat menyelesaikan masalah tersebut, Kapten kapal yang mengetuai pesawat itu kembali ke lokasi asalnya untuk alasan kesihatan dan keselamatan.

Itu bukan satu-satunya masalah bilik mandi yang menyebabkan gangguan penerbangan. Pada tahun 2014, penerbangan Virginia Austria dari Los Angeles ke Sydney kembali ke AS tiga jam selepas berlepas kerana mengalami masalah “sistem limpahan air” .

BACA  Eizad Jeffrey Jawab Isu Twenty2 Sebagai Kumpulan K-Pop

2Bau Pelik/ Busuk 

Qantas Airlines, syarikat penerbangan kebangsaan Australia, mempunyai pelbagai isu dengan empat pesawat berbeza sepanjang 48 jam pada 2014. Seperti yang dilaporkan The Guardian, “bau yang tidak menyenangkan” menyebabkan salah satu gangguan penerbangan.

Ketiga-tiga penerbangan itu dihentikan atas masalah dengan penghawa dingin dan sistem hiburan.

Berikutan peristiwa itu, ketua Qantas, Alan Joyce, memberitahu pemberita bahawa kejadian itu boleh menyebabkan kapal terbang berpatah balik.

3Tidak dibenarkan melakukan yoga

Pesawat United Airlines yang berlepas dari Hawaii ke Jepun pada 2016 terpaksa menghentikan penerbangannya dan kembali ke lokasi keberangkatannya selepas seorang penumpang enggan duduk semasa makan disajikan. Menurut FBI, penumpang berkata dia tidak merasa seperti  hendak makan dan mahu melakukan yoga dan bermeditasi di kawasan belakang pesawat itu.

BACA  [VIDEO] Sheila Rusly Menangis Kerana Doa Saharul Ridzwan

Menurut aduan jenayah FBI, ketika petugas penerbangan dan penumpang lain (termasuk isterinya) cuba untuk mendapatkannya kembali ke kerusinya, dia menjadi marah dan bertindak agresif.

4Terlupa untuk mengambil 2 penumpang

Menurut Times of Malta, pada tahun 2015, penerbangan Air Malta kembali ke lapangan terbang untuk dua penumpang di pintu masuk yang telah terlepas penerbangan mereka.

Syarikat penerbangan itu berkata pesawat itu kembali ke lokasi  30 minit selepas berlepas. Ini kerana  mereka mengambil langkah keselamatan berikutan percanggahan jumlah penumpang dan bagasi di atas kapal.

6Seorang penumpang tidak berhenti menyanyi “I Will Always Love You”

Pada tahun 2013, ada seorang penumpang enggan berhenti menyanyi lagu “I Will Always Love You” pada penerbangan American Airlines dari Los Angeles ke New York, menurut Daily Mail.

Penerbangan itu berhenti di Kansas City, dan seorang jurucakap lapangan terbang memberitahu WBTV, “Terdapat marshal udara persekutuan dalam pesawat itu, dia memeluk wanita itu dan membawanya keluar dari pesawat itu.

Wanita itu ditemubual dan kemudian dibebaskan tanpa bayaran, menurut Daily Mail.