Jika mengimbas kenangan lalu bersama ibu, semua orang menyimpan cerita sendiri yang memberi kesan terhadap hidup mereka kini. Paling diingati nasihat dan pesanan ibu yang kini menjadi pedoman dan bekalan sepanjang zaman. Bagi Mimi Fly atau nama sebenarnya Shamimi Amalina Norhisham, ibunya ditempatkan paling teratas dalam hatinya.

Biarpun bergelar OKU, semangat ibunya tetap bersamanya. Ibunya antara individu penting yang berdiri teguh sebagai tulang belakang Mimi. Menerusi perkongsian Mimi menerusi akaun Instagramnya, dia berkongsi nasihat dari ibunya demi meneruskan perjuangan hidup.

View this post on Instagram

Kalau korang jumpa saya depan2 pun korang akan rasa saya mcm tinggi mengalahkan supermodel. Padahal saya 171cm je pun. Tinggi sket je dari average height asian women kan… Tengok gambar ni betol2….korang rasa kenapa saya “nampak” tinggi… Kaki mama saya pun mama saya bagi kat saya. Saya ni harapan dia untuk melangkah lebih jauh. Capai yang lebih tinggi. Dia cakap kalau dia percaya dia lebih hebat biarpun dia OKU. Apa alasan saya kalau saya tak sehebat dia….? Jangan takut untuk menjadi diri sendiri. Perjalanan kita semua berbeza. Kita tak sama yang penting sama-sama seiringan. Macam ni. This is my mama. Tempat dia di hati saya adalah yang teratas. If u happened to bump into me it would seem to u that I’m as tall as a supermodel. When rly..I’m just 171cm. slightly higher than average height of asian women. Look at this picture and u will see why. My mother gave birth to me and blessed me with her legs too. I’m her hope to walk taller and further..grasp the highest…there were times when i was at my lowest she said “I was born this way but I believed that i am not disabled. I’m special. And u r my daughter with my legs. If u dont believe that u can be at least as special as me..whats your excuse?” Dont be afraid to be who you were meant to be. Dont be afraid to believe that you are special. We all walk on different paths but we can always elevate each other to feel special and loved along the way. Just like in this picture. This is my mother. And her place in my heart..is on top.

A post shared by Mimi Fly (@mimiflyyy) on

“Kalau korang jumpa saya depan2 pun korang akan rasa saya mcm tinggi mengalahkan supermodel. Padahal saya 171cm je pun. Tinggi sket je dari average height asian women kan… Tengok gambar ni betol2….korang rasa kenapa saya “nampak” tinggi… Kaki mama saya pun mama saya bagi kat saya. Saya ni harapan dia untuk melangkah lebih jauh. Capai yang lebih tinggi. Dia cakap kalau dia percaya dia lebih hebat biarpun dia OKU. Apa alasan saya kalau saya tak sehebat dia? Jangan takut untuk menjadi diri sendiri. Perjalanan kita semua berbeza. Kita tak sama yang penting sama-sama seiringan. Macam ni.

This is my mama. Tempat dia di hati saya adalah yang teratas.”

Benarlah kata pepatah kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah tiada tandingannya. Jika dilihat pada ruangan komen, rata-rata netizen menyatakan rasa terharu dan mendoakan kesihatan yang baik kepada ibu Mimi.

Artikel SebelumnyaAlif & SonaOne ‘Kembali’ Menerusi Obvious
Artikel SeterusnyaCipta Sejarah! Paskal The Movie Kalahkan ‘Rating’ Avengers: Infinity War
Suka menulis untuk dikongsi bukannya dikecam.