Foto aksi bersahaja pelakon hollywood, Keanu Reeves menggunakan pengangkutan awam pernah tular pada suatu ketika dahulu. Aktor kacak ini memang dikenali sebagai artis hollywood yang mempunyai gaya hidup sederhana.

Namun, siapa sangka, bukan Reeves sahaja, ternyata masih ada ramai lagi aktor dan aktres hollywood buat muka ‘slumber’ menaiki pengangkutan awam bersama orang ramai.

Pasti ramai yang tertanya-tanya, kenapa artis ini yang kaya-raya dengan dilimpahai harta jutaan dollar Amerika ini menggunakan pengangkutan awam. Padahal, mereka tinggal di rumah mewah, mempunyai kereta atau motosikal mewah tapi memilih untuk bersusah-payah menaiki pengangkutan awam.

Mungkin salah satu sebabnya, mereka dapat mengurangkan kadar kesesakan lalu lintas dan lebih jimat masa untuk sampai ke tempat destinasi yang ditujui.

BACA  Nadia Brian Selamat Bertunang Dengan Jejaka Pilihan

Berikut adalah deretan aktris dan aktor Hollywood popular yang ternyata masih sering naik pengangkutan awam.

1Emma Watson

Pemilik watak Hermione Granger dalam filem Harry Potter ini merupakan salah satu aktres termahal di Hollywood. Bayarannya boleh mencapai US$ 14 juta atau sekitar RM76 Juta untuk sekali berlakon filem.

Namun dengan kekayaan sebesar itu, Emma tak segan untuk naik pengangkutan awam. Malah dia pernah terlihat meletakkan buku di sebuah stesyen kereta bawah tanah untuk menyokong kempen program Books for Subway.

3Andrew Garfield

Masih ingat dengan filem Spiderman: Friendly Neighborhood? Aktor Hollywood ini memegang karakter Spidey. Garfield juga merupakan salah satu selebriti hollywood popular yang membintangi banyak filem. Khabarnya, kekayaannya mencapai US$ 14 juta atau RM 56 Juta.

Tapi cuba lihat gayanya naik tren, nampak macam biasa je kan! Pakaiannya juga sangat sederhana.

5Jake Gyllenhaal

Jejaka kacak ini biasanya muncul sebagai pelakon filem dan sering menjadi pegawai tentera mahupun anggota polis. Namun kebelakangan ini dia tampil dalam filem Southpaw sebagai seorang peninju bernama Billy Hope. Dia juga bakal tampil dalam filem  Spiderman terbaru yang bakal ditayangkan tak lama lagi.

Untuk info, Gyllenhaal diramalkan memiliki kekayaan  mencecah US$ 65 juta atau setara dengan RM260 Juta  tapi soal pengangkutan, dia lebih gemar menaiki tren.

Begitulah gaya para selebriti ternama ketika menggunakan pengangkutan awam. Tak perlu mengenakan pakaian yang mahal-mahal atau berjenama Padahal kalau diintip akaun bank-bank masing-masing seolah-olah tak akan habis-habis.