Canon telah mengumumkan penambaikkan ke dalam kamera kompak G1X di Powershot G1 X Mark III yang baru. Kali ini, Canon telah berjaya menyesuaikan sensor APS-C dari Canon EOS M6 ke dalam kamera kompak.

Canon PowerShot G1 X Mark III semakin menarik karena menjadi kamera kompak premium pertama Canon yang dibekal dengan sensor APS-C yang resolusinya 24 megapixel dan prosesor Canon DIGIC 7. Spesifikasinya ini sama dengan kamera mirrorless Canon EOS M5. Secara ringkasnya, Canon PowerShot G1 X Mark III adalah versi Canon EOS M5 dengan lensa fix.

Lensa yang dibawa Canon PowerShot G1 X Mark III adalah lensa 24mm dengan kemampuan zoom optical 3x. Lensanya setara dengan lensa 24-72mm. Untuk menjaga kualiti tetap tajam dan minim blur. Canon juga telah melengkapi lensanya dengan fitur stabilisasi yang mampu meredam goyangan tangan hingga 4 stop.

Satu ciri yang hilang dari G1 X Mark III ialah rakaman 4K. Jika tidak, ia mempunyai semua ciri-ciri kamera moden. Rakaman 1080p60p, video luput masa, sambungan NFC / WiFi / Bluetooth, sehingga kelajuan snap 9fps, dan buat kali pertama – Mod Shot Panoramik yang dibina.

Canon Powershot G1 X Mark III berharga AS $ 1,299, atau kira-kira RM 5,483 apabila ia akan dibawa masuk pada bulan November. Tidak syak lagi kita akan melihat kamera ini di sini di Malaysia, jadi berhati-hati dengan ketersediaannya tidak lama lagi.

Sumber Lowyat.net

SHARE
Previous articlePizza Hut Perkenalkan Aplikasi Di Telefon Bimbit
Next articleTampak Klasik Dan Mewah Dengan Rekaan Porsche Huawei Mate 10
Suka menulis untuk dikongsi bukannya dikecam.